Anàlisi Google

Analitzem el Samsung Galaxy S8+, el mòbil fet diamant

Escrit per Miquel Orozco

Aquestes últimes setmanes hem disposat d’una unitat del nou Samsung Galaxy S8+, el mòbil “estrella” de l’empresa coreana. Al cap de 24 hores de tenir-lo a les nostres mans vam fer unes primeres impressions, però que amb el temps i l’ús del dispositiu ha canviar lleugerament la nostra opinió.

Disseny brillant

Què s’ha de dir d’un dels mòbils més premiats pel seu disseny d’aquest any 2017… El disseny és espectacular, format sobretot per vidre tant en la part davantera com posterior, amb els laterals frontals corbats (Edge) i amb una lleugera curvatura en els laterals posteriors per millorar l’adherència en la mà.

Pantalla sempre encesa amb AllwaysOn

Un altre aspecte que fa destacar el nou Samsung Galaxy S8+ és l’AlwaysOn, una funció que impedeix que la pantalla s’apagui completament, mostrant detalls com l’hora, dia i controls de música mentre la pantalla estigui apagada.

Aquesta és una funció que ja disposava el seu predecessor, tal i com van analitzar en el seu moment, però en aquesta ocasió es veu millorada afegint unes tipografies i permetent l’ús d’imatges en el fons segons el tema escollit.

Pot semblar una ximpleria, però poder deixar el mòbil sobre la taula i poder veure sempre la hora en la seva pantalla resulta extremadament útil quan un s’hi acostuma (a part de l’exclusivitat que desprèn).

Pantalla corbada Edge

El disseny del Samsung Galaxy S8+ no destacaria tant si no fos per la seva pantalla corbada (anomenada per Samsung, “Edge”).

Justament un dels temes criticats per un sector de la gent és que el Galaxy S8 només sortiria a la venta amb versió corbada, deixant de banda la versió “clàssica” amb la pantalla plana i els laterals rectes. Aquest moviment sembla haver estat fet per la diferència en les ventes del S7 normal i el S7 Edge, que hauria decantat a Samsung a només comercialitzar aquesta última versió.

Personalment m’incloïa en aquest sector que criticava l’única comercialització de la versió Edge, però després de provar el dispositiu va canviar la meva percepció completament. Per començar, la versió Edge del seu predecessor -el Samsung Galaxy S7 Edge- tenia el problema que no era del tot còmode l’adherència del dispositiu, al tractar-se de la versió corbada era molt fàcil tocar els laterals per error sobretot quan agafaves el terminal amb una sola mà.

Samsung sembla que ens va escoltar i això ja no passa amb el Galaxy S8, els laterals corbats no són tant corbats que els del S7 Edge i ja no afavoreix tocar la pantalla per error. Aquest ha estat el detall que ha fet que en el Galaxy S8+ sigui tant còmode treballar amb una mà com amb qualsevol dels mòbils que no són “Edge”.

Al tenir una pantalla corbada aporta una experiència més immersiva fent servir el dispositiu, sobretot a l’hora de jugar o consumir continguts multimèdia. De totes maneres, al reduir la curvatura del dispositiu respecte la versió anterior no aporta una experiència tant immersiva, ja que suposem que com més corbada sigui la pantalla més immersiva serà l’experiència.

De totes maneres, creiem més que justificable la reducció de la curvatura i la compensa de sobres en temes d’usabilitat del dia a dia.

Càmera única, però la decisió està justificada

El Samsung Galaxy S8+ va “sorprendre” perquè a diferència de la majoria dels seus competidors no va apostar per la doble càmera en el seu mòbil estrella. Samsung va afirmar que no es necessitaven dos càmeres per a realitzar fotos excel·lents, i després de veure els resultats els podem donar part de raó.

El Galaxy S8+ equipa una càmera posterior de 12Mpx i una frontal de 8Mpx. Una especificacions força similars a la seva competència, però nosaltres hem volgut anar una mica per enllà i comprovar com es comporta realment.

Per això hem fet algunes fotografies amb el Samsung Galaxy S8+, el Huawei P10 (considerat un dels mòbils amb millor càmera del 2017) i el Xiaomi Mi6 (l’últim mòbil estrella de Xiaomi que realitza unes fotografies “normaletes”).

En la fotografia superior podem veure el mateix escenari fotografiat amb diferents mòbils. En tots el punt d’enfoc és la tija de l’arròs i el mode de fotografia és l’automàtic, sense modificar cap paràmetre manualment.

Si ens fixem en la fotografia realitzada amb el Samsung Galaxy S8+ veiem que enfosqueix una mica els colors en comparació amb els seus competidors, però aporta dimensió a la fotografia, desenfocant amb molta precisió les tiges que hi ha al darrere. A diferència del Huawei P10 aquest no crema el cel i realitza una fotografia amb molt bona resolució en el punt que està enfocat.

Amb aquesta comparativa podem veure clarament com encara que només disposi d’una càmera aconsegueix aportar un efecte de profunditat i una qualitat en la fotografia digne de les millors càmeres de mòbils que actualment hi ha al mercat.

Capa de personalització

Una de les crítiques que Samsung sempre ha rebut és sobre la seva capa de personalització pesada. Això amb les diverses actualitzacions dels seus dispositius ho han anat solucionant i acontentant cada vegada més als consumidors, però com està adaptat amb el Samsung Galaxy S8+? La capa de personalització del Galaxy S8+ té un bon equilibri entre disseny, rendiment i funcionalitats.

Però sobretot ens pararem en aquest últim punt, les funcionalitats. I és que en la capa de personalització han afegit noves funcionalitats que ajuden a millorar l’experiència amb el mòbil.

La més destacable és la barra “Edge”, on desplaçant el dit cap a l’esquerra des del lateral dret es desplega un menú des d’on podem consultar la previsió meteorològica, contactes preferits, accessos ràpids a aplicacions, brúixola i molts més menús configurables. És una funcionalitat que és útil per un sector dels usuaris, altres (com el meu cas) en prou feines l’utilitzem.

L’apartat de configuració del terminal també ha estat remodelada per a que sigui més visual i amable amb l’usuari.

També incorpora algunes aplicacions “clàssiques” de la gamma S com són una aplicació per posar-nos en forma, amb la qual podem controlar les nostres pulsacions (mitjançant el sensor del costat de la càmera), monitoritzar activitats com córrer, tenir un control de la quantitat d’aigua i cafè que ingereixes en un dia i fins i tot mesurar el percentatge d’oxigen en sang i l’estrès.

Una altra aplicació pròpia és l’anomenat “Game Launcher”, una aplicació que pot agrupar dins tots els jocs que tinguis instal·lats. Executar els jocs dins el Game Launcher té certs avantatges com la possibilitat d’emmudir les notificacions per a que no et molestin i tenir una experiència més immersiva en els jocs.

També t‘interessarà:  Primeres impressions del Samsung Galaxy S9

Destacar per últim una aplicació força útil. El Galaxy S8 equipa una aplicació destinada a optimitzar el dispositiu. Amb aquesta aplicació pots controlar la bateria, el mode del rendiment del dispositiu (per exprimir el processador al màxim), l’emmagatzematge, la RAM i fins i tot la seguretat passant un petit antivirus ja pre-instal·lat.

Bateria suficient

El Galaxy S8+ equipa una bateria de 3500mAh, més que la majoria de mòbils que actualment estan al mercat (que ronden els 3000mAh) però estem davant un mòbil amb una pantalla de 6,2 polzades, aleshores ens sorgeix la pregunta… és suficient?

Després de portar unes setmanes amb el dispositiu podem dir que sí, és suficient però tampoc per tirar coets, ja que si realitzes un ús intensiu en prou feines t’aguantarà mig dia.

Aquí cal remarcar que per defecte la pantalla del Galaxy S8+ és FullHD, amb la possibilitat de posar-la a 2K mitjançant la configuració del mòbil. Si surt de fàbrica amb FullHD serà per alguna cosa, i és que si la poses a 2K el mòbil es re-escalfa força a la mínima que fas servir alguna aplicació potent, amb el conseqüent gasto de bateria. Així que encara que disposi de la opció de tenir la pantalla 2K a la pràctica no surt a compte.

Com hem dit, amb la pantalla a FullHD i un ús normal la bateria pot arribar a aguantar un dia però tampoc esperis que aguanti gaire més.

Si bé la bateria podríem dir que és “justeta”, el punt fort és la càrrega ràpida. En una hora pots arribar a carregar gairebé tota la bateria, i en els primers 15 minuts es pot carregar gairebé el 50% de bateria.

De totes maneres s’ha de tenir en compte un tema. La càrrega ràpida només funciona quan no facis servir el mòbil. Si tens el dispositiu carregant i alhora l’estàs fent servir, es carregarà amb una càrrega normal (no ràpida). Per què? Es veu que és una qüestió de seguretat. Quan es carrega ràpidament el mòbil s’escalfa i si alhora es fas servir, encara s’escalfaria més i es podria arribar a trencar (o explotar…). Ja va dir Samsung que havien après de l’experiència del Note 7, i aquí en veiem el resultat.

Seguretat

Amb el Note 7 es van presentar novetats en termes de seguretat, sobretot amb l’escàner d’iris, i encara que finalment aquest dispositiu va ser retirat, les novetats que va tenir s’han aprofitat pel Galaxy S8+.

Per desbloquejar el dispositiu tenim multitud d’opcions. Des dels clàssics PIN, patró o contrasenya fins a escàner d’iris, escàner facial i empremta dactilar. Hem provat a fons els diferents mètodes de desbloqueig i podem confirmar que tots funcionen a la perfecció.

Comencem parlant de l’escànner d’empremtes dactilars. Funciona molt bé però té un problema. El sensor està situat a la part posterior del dispositiu i justament aquest no és petit. El problema ve quan el cerques amb el dit i abans el passes per la càmera, els sensor de pulsacions fins que finalment el trobes. El sensor és molt ràpid detectant l’empremta, però el que no és tant ràpid és trobar el sensor. Al cap de fer-lo servir molts dies i de molts intents fallits per trobar el sensor “a palpentes” finalment t’acostumes (i això si tens la mà gran, sinó és complicat arribar-hi).

Però el sensor amb el que ens hem de treure el barret és el d’iris. Una vegada configurat, si desbloqueges el dispositiu en un ambient “ideal” (amb llum exterior i sense ulleres) el desbloqueig és instantani, com si no hi hagués cap tipus de seguretat. Si no estàs en un ambient tant ideal (amb poca llum o ulleres) també detecta l’iris, però triga unes mil·lèsimes més. Aquest sensor l’he trobat amb ulleres de sol graduades i fins i tot així m’ha trobat l’iris, encara que sigui al cap d’un parell de segons.

L’escànner facial tampoc funciona gens malament, detecta la cara amb una velocitat prou bona encara que l’ambient ideal aquí és més important, ja que si no disposa de tanta llum o vas amb ulleres és més complicat que et desbloquegi el dispositiu.

Bixby pobre

La novetat estrella de la gamma S8 era el nou assistent virtual de Samsung al qual fins i tot han dedicat un botó lateral del dispositiu per a cridar-lo.

Aquest assistent prometia molt però l’hem vist molt pobre. Si has configurat el mòbil per a tenir-lo en català veuràs una espècie de Google Now amb algunes targetes noves però poc més. Podem veure les targetes del temps, notícies, calendari, el més parlat del moment a Twitter, notificacions de Facebook, la teva activitat física diària, marcadors web i poca cosa més. Trobem a faltar la possibilitat de parlar-li i poder interactuar d’alguna manera amb l’assistent ja que tenir un botó en el lateral del dispositiu per cridar-lo per a que t’obri un simple “Google Now vitaminat” no val gaire la pena.

Segur que tenen plans per millorar-lo, però l’hem vist una mica pobre per la gent que tinguem el dispositiu en la nostra llengua.

El català en el dispositiu

El català en el Samsung Galaxy S8+ és impecable. M’ha resultat difícil trobar algun text que no estigui en català ja que l’únic que no estava en el nostre idioma eren els Termes legals i els escrits legals que hi ha en l’apartat de “Sobre el telèfon”, però que ningú tradueix.

Tots els demés textos de la interfície del dispositiu estaven traduïts amb un català molt correcte i sense cap errada ni ortogràfica ni gramatical.

En aquest aspecte li hem de posar un excel·lent. Samsung s’ha pres en serio el català en el Galaxy S8+.

Conclusions i preu

El Samsung Galaxy S8+ és un dispositiu excel·lent en gairebé tot els sentits. Té multitud d’eines i funcions que son molt útils pel dia a dia amb les que es diferencia de la competència.

Sobretot destacaríem l’excel·lent disseny i pantalla juntament amb el Always On i els diversos mètodes per desbloquejar el dispositiu. Una vegada tens el dispositiu a les mans recorda a tenir un diamant o una joia.

Es pot trobar a la venta per 909€, un preu desorbitat per a molta gent, així que el recomanaríem per a un públic empresarial i que necessiti un bon mòbil tant per ús personal com professional.

Sobre l'autor

Miquel Orozco

Apassionat per les noves tecnologies i fundador de PCatalà, BlogsCat i Cardedeu.social, fent tot el possible per a que el català a Internet prosperi. La tecnologia, en català millor!