Android

Android supera Windows per primera vegada com a SO més usat

Escrit per Guillem Alsina

Creieu-me, havia de passar tard o d’hora. Bona part del món de la tecnologia es meravella avui amb la notícia que l’Android de Google ha avançat el Windows de Microsoft en nombre d’usuaris per primera vegada en la història, girant les tornes d’un domini que feia dècades que durava.

Meravellosa sorpresa? No, jo diria que tot normal, previsible i que es podia esperar, per altra banda.

Ja fa anys que se sap que el futur parla en clau de mobilitat per a l’electrònica de consum i que la varietat de formats de dispositiu ha crescut en els darrers anys; si fa un parell de dècades la majoria de nosaltres aspirava a un ordinador de sobretaula, avui en dia tenir aquest, més un portàtil, més un o dos smartphones, una tablet, i potser un smart TV i un smartwatch, és la situació més normal del món.

Infografía: Android es ya el sistema operativo más usado del mundo | Statista Més estadístiques en Statista

I fixeu-vos també que, de tots els dispositius que he dit, només els dos primers són susceptibles de tenir Windows instal·lat de manera habitual, mentre que l’estàndard de facto dels següents és Android, una plataforma que compta amb més usuaris quantitativament que l’iOS d’Apple.

Hi ha famílies en les quals, contra un ordinador de sobretaula, tenen tres o quatre smartphones i una o dues tablets més.

Ja fa temps que Google li va guanyar la partida a Microsoft identificant, per a la majoria dels usuaris, la seva plataforma de programari amb telèfons mòbils i altres dispositius portàtils, mentre que aquesta mateixa majoria que es decanta per dur un Android a la butxaca, lliga el format ordinador a Windows per força.

És el que ens han ensenyat com a consumidors i imbuït en el subconscient col·lectiu: identificar una plataforma de maquinari amb un programari determinat, de manera que si no van junts, això significa que ja no és el mateix aparell de volíem. I això és el que fa que plataformes tan solvents com GNU/Linux no tinguin entrada al mercat dels ordinadors, ja que la majoria de la gent no en vol sentir a parlar pel senzill motiu que és diferent de Windows.

Google ha sabut teixir el mateix relat al voltant d’Android, de manera que molts -i encara que no en siguin conscients- pensen que “si no és Android, no és un telèfon i, per tant, no el vull.

La resta de les plataformes en l’ecosistema mòbil, amb l’excepció de la sempre referent iOS (dels iPhone i l’iPad), i incloent-hi el Windows en dispositius mòbils, es troben en la situació de que no resulten prou atractives a la gran majoria dels fabricants. Això sense comptar en el seu catàleg d’aplicacions amb tanta varietat com les dues que lideren el mercat i, fins i tot, en algun cas mancant-los alguna de les principals apps.

És aquesta pressió la que ha fet que BlackBerry deixi de banda el seu propi sistema operatiu (juntament amb altres motius) per pujar-se al carro dels fabricants de terminals Android, o que Sailfish OS quedi marginat a Rússia i la Índia -salvant-se, almenys a Rússia, també per motivacions polítiques-, i amb poques possibilitats de progressar fora d’aquests mercats.

Paradoxalment, Android ha seguit el mateix camí que Windows, esdevenint un monopoli de facto gràcies, en bona part, a la mateixa actitud dels consumidors.

Sobre l'autor

Guillem Alsina

Subscriu-te al butlletí de notícies de PCatalà

Estigues informat sobre les millors notícies sobre noves tecnologies i videojocs directament des de la teva safata d'entrada. Cada divendres t'enviarem un e-mail amb les notícies que has de conèixer per estar al dia!

Aquesta informació NO serà cedida a tercers