Entrevista

Entrevista a Danny Mola: “la programació com assignatura obligatòria a la secundària”

Escrit per Miquel Orozco

La programació és una disciplina amb molt tabú pel seu voltant, ja sigui perquè alguns ho veuen molt llunyà o només pels més frikis. Però també pot ser una solució a l’atur, fins al punt que si s’impartís com assignatura obligatòria als estudiants de secundària del nostre país, podríem reduir en gran part l’atur juvenil, això afirma Danny Mola.

Danny Mola és el CEO de Kolau, una empresa assentada a Silicon Valley que entre altres coses realitza cursos de programació a joves del nostre país sota la iniciativa “YouthCanDoIt”. Nosaltres l’hem entrevistat per conèixer amb major detall què proposa.

– Actualment l’atur juvenil és molt alt i un greu problema pel país, que proposeu?

Programar el país des de la secundària. Austràlia, el Regne Unit i estats dels EE.UU com Arkansas, Iowa o Rhode Island tenen la programació informàtica com assignatura obligatòria a la secundària. No parlem del Batxillerat – parlem d’abans, de quan es comencen els estudis de secundària. L’atur de Rhode Island no supera el 4.3% l’any 2016 i l’atur juvenil es queda en el 12%. A Catalunya l’atur es més del triple i la programació ni és asignatura obligatòria ni s’espera que ho sigui els pròxims 5 anys.

– Per què aprendre a programar és una manera de combatre l’atur juvenil a diferència d’altres disciplines?

No hi ha atur i cada vegada més es treballa des de casa. Aquests dos beneficis fan que no cal esperar a que surti una vacant de la meva especialització i que a més a més surti al meu municipi. Trenquem les dos barreres que fins ara impedien que la tasa d’atur baixés. D’aquí al 2020, la UE estima que hi haurà 900,000 places al camp de les TIC i moltes no podran ser cobertes per manca d’especialistes. Tenint en compte que no cal sortir de casa per ocupar una d’aquestes, tindríem que prioritzar la formació en aquest sector des d’aviat.

– Noteu una diferència entre la proporció de noies i nois en els vostres cursos? Teniu algun pla per a normalitzar-ho?

Sí. El curs del YouthCanDoIt varen començar 30 joves, 7 dels quals son noies. Tenir un 25% de noies és quelcom remarcable de fet, ja que acostuma a ser-hi al voltant d’un 10%. La normalització comença a l’escola quan tots els estudiants trenquen mites sobre la programació plegats. El mite de que és una professió reservada per una minoria amb un perfil molt definit fa que hi hagi sectors de la població que ni tan sols considerin la programació com a sortida laboral. S’ha de començar més aviat, a la secundària a trencar aquests mites.

– Balaguer, Elda i Barbate. Per què heu escollit aquests pobles per a realitzar els cursos? Ho ampliareu a altres?

Son poblaciones representativas a l’Estat – Nord, Llevant i Sud – com a Balaguerí, la opció de Balaguer era clara. A més, l’Ajuntament ha posat a disposició dels joves el Centre d’Empreses Innovadores que facilita molt el seguiment del curs. Si bé hem rebut l’interès d’altres ciutats, com ara Lleida, estem analitzant on continuarem l’expansió del programa d’ajuda a l’atur juvenil.

– Veus la programació com la solució perfecta a l’atur juvenil?

L’única. No veig un altre industria que porti aquests dos beneficis d’una manera tan contundent – atur zero, i disponibilitat per treballar des de casa. La programació és la solució perfecta a l’atur juvenil, en majúscules.

– Teniu una bona acollida tant per part dels pobles com de la gent?

L’experiència d’aquesta primera edició ha sigut quelcom meravellós. Tant els pobles com els joves han mantingut des del primer dia un compromís vers al programa i una dedicació que ha demostrat ser realment quelcom imprescindible per l’èxit. Tenir els Ajuntaments involucrats i els joves posant-hi tot l’esforç possible fa que la tasca de formació per part de Kolau sigui molt més sencilla.

– Heu provat d’oferir aquests cursos a escoles?

Encara no – l’ensenyament reglat a les escoles depèn de la Generalitat i el nivell de burocràcia per arribar-hi supera el temps que tenim per fer-ne la organització que ha de ser àgil i efectiva. De totes maneres, estem encetant un lobby per a impulsar un moviment polític que inclogui la programació com asignatura obligatòria. Som a San Francisco, no a Barcelona per lo que el nostre esforç només pot ser efectiu si la Generalitat està disposada a considerar-ho. De moment, però, no sembla quelcom prioritari i veiem quines vies podem fer anar per concienciar la població de l’importància de que la programació sigui asignatura obligatòria a la secundària.

– Veieu a la gent compromesa amb la programació o es veu amb una mica d’escepticisme?

La programació intimida. Hi ha un mite al darrera d’aquesta que la fa propietat de gent amb un perfil molt específic, amb un talent tècnic especial. Bé, una de les missions de Kolau es desmuntar aquests mite. La programació és com un altre idioma. Té una sintaxis, una gramàtica. No requereix cap capacitat tècnica especial. Requereix d’hores d’estudi i de pràctica – igual que es requereix a l’hora d’estudiar el portuguès o l’anglès, exactament igual. La programació son només això, idiomes.

Més informació: Kolau

Sobre l'autor

Miquel Orozco

Apassionat per les noves tecnologies i fundador de PCatalà, BlogsCat i Cardedeu.social, fent tot el possible per a que el català a Internet prosperi. La tecnologia, en català millor!

Subscriu-te al butlletí de notícies de PCatalà

Estigues informat sobre les millors notícies sobre noves tecnologies i videojocs directament des de la teva safata d'entrada. Cada divendres t'enviarem un e-mail amb les notícies que has de conèixer per estar al dia!

Aquesta informació NO serà cedida a tercers