Videojocs

L’actualitat i l’evolució dels e-Sports

El món dels esports electrònics (més coneguts com a e-Sports) ha esdevingut un dels escenaris més mediàtics pel que fa al sector dels videojocs. En l’última dècada hem pogut veure com ha augmentat el seu creixement de manera exponencial.

Si mirem enrere, a finals dels anys vuitanta i principis dels noranta (tot i que un dels primers tornejos data al 1972, no va arribar a ser explotat fins més endavant), en trobarem el petit origen del món competitiu dels videojocs, amb els llegendaris Space Invaders, Netrek, Quake o Street Fighter. Aquest darrer sembla que en l’actualitat torna a agafar forces en l’àmbit competitiu.

Centrem-nos ara en l’actualitat, en com ha crescut en la darrera dècada aquest món amb videojocs com League of Legends, Dota 2, Counter-Strike: Global Offensive o fins i tot el Call Of Duty.

League of Legends

Riot Games va treure a la llum aquest MOBA l’any 2009 i ha aconseguit que sigui un dels pilars pel que fa a l’àmbit competitiu dels e-Sports. L’any 2012 es va crear la competició clau d’aquest videojoc: la League of Legends Championship Series.

Aquesta competició, amb el format habitual, tenia com a peculiaritat el fet que la comunitat podia contribuir amb els seus donatius o amb la compra de marxandatge al pot del premi final, la qual cosa va permetre passar dels 2 milions de dòlars als més de cinc milions de dòlars.

És l’e-Sport més gran, amb un nombre rècord de jugadors i seguidors. El continent que més aficionats reuneix és Asia, la qual cosa queda reflectida en els grans tornejos mundials. El pròxim torneig mundial tindrà lloc a la Xina al Setembre.

Dota 2

El MOBA de Valve, que va nàixer al 2013, no deixa indiferent a ningú, i és que aquest títol destaca pels grans premis que ha repartit. Només en la seva primera edició va comptar amb tres milions de dòlars. Això potser no ens sorprendria si no fos perquè al 2015 es van repartir divuit (si, si, divuit) milions de dòlars en l’edició del The International Dota 2 Championships.

També t‘interessarà:  Jornada 10 de CoD: Partit clau per l'equip de PAM

També hi triomfa el continent asiàtic. Valve però, aposta per seguir mantenint els grans esdevenimanets a europa i el pròxim Major Championship es durà a terme a Kiev d’aqui deu dies.

Counter-Strike: Global Offensive

Sens dubte és el títol que més està creixent en els darrers anys i s’ha demostrat amb la seva alta capacitat per omplir estadis sencers, per batre rècords (la final del darrer torneig va ser la més seguida de la història per internet) o pel fet de no haver disminuit el nombre d’usuaris actius en els darrers anys.

D’aquests tres videojocs, el Counter-Strike n’és l’unic amb precedents, el famós Counter-Strike 1.6 (llançat l’any 2000), on ja veiem competicions d’alt nivell i amb un nombre de fidels seguidors elevat. De fet, al sortir la nova entrega de la saga a molts jugadors els va costar adaptar-se al Global Offensive (llançat l’any 2012). Malgrat això s’ha de dir que la majoria d’integrants d’equips d’alt nivell d’aquest joc van passar abans per les seves versions anteriors. A diferència dels MOBA, els grans protagonistes d’aquest e-Sport són europeus o americans, ja que aquest títol no ha arribat encara a la Xina (l’entrega serà a finals d’aquest mateix mes).

En destaquem les seves Major Leagues, que criden l’atenció perquè a diferència d’altres e-Sports no tenen un promotor únic, sino que depenent de l’edició canvia de mans i lloc, podent-se jugar tant a Estats Units com a Europa d’un any a l’altre. Enguany es jugarà a Cracòvia, i hi serem presents.

Els premis d’aquests tornejos estan creixent d’una manera desmesurada, passant dels 250.000$ al milió només d’una edició a l’altre. Aquest fet ens deixa patent el creixement d’aquesta cara, per molts desconeguda, dels videojocs.

Imatges extretes de les pàgines oficials dels tornejos.

Sobre l'autor

Marc Vila Tornamorell

Marc Vila Tornamorell

Del 94. Em mou la informàtica i la tecnologia. Amant dels videojocs i entusiasta de la cultura. De tant en tant li he d'arreglar l'ordinador a la meva tieta.

Subscriu-te al butlletí de notícies de PCatalà

Estigues informat sobre les millors notícies sobre noves tecnologies i videojocs directament des de la teva safata d'entrada. Cada divendres t'enviarem un e-mail amb les notícies que has de conèixer per estar al dia!

Aquesta informació NO serà cedida a tercers