Proximitat

El domini .cat segueix creixent, segons l’Observatori puntCAT

Raquel Casals
Escrit per Raquel Casals

Dimecres, 17 de maig, coincidint amb el dia de la Internet, la Fundació PuntCAT, aquella que s’encarrega de dur a terme totes les tasques necessàries per tal que el domini .cat funcioni, va presentar les dades de l’Observatori puntCAT. Es tracta d’una anàlisi amb profunditat de les estadístiques i característiques actuals de l’ús d’aquest domini català.

L’evolució del .cat

L’any 2006, el .cat registrava un total de 19.693 dominis, una xifra notablement superior a l’actual: 112.912. El creixement durant aquests últims 11 anys, per tant, ha estat molt positiu. No hi ha hagut cap davallada ni aturada, és a dir, que any rere any se sumen nous llocs web que fan servir el .cat. Respecte el passat 2016, però, sí que s’ha experimentat un notable canvi respecte l’augment de dominis: s’ha passat de l’augment del 10,82% al 4,58%. Malgrat tot, el fet que actualment els percentatges segueixin sent positius fa que les esperances per al .cat i per al català a la xarxa siguin molt favorables.

Infografia sobre el creixement del domini .cat | Fundació puntCAT

Les dades del 2017

Les dades que s’han presentat enguany en aquest informe, publicat per primera vegada, no se centren únicament en l’evolució del domini, tot i ser un dels punts més interessants. Esmentem les dades més curioses de l’Observatori puntCAT que podeu consultar al lloc web de la Fundació puntCAT, on podeu accedir a més a les infografies publicades.

On es troba el .cat?

Un dels aspectes més atractius de l’estudi és la localització dels dominis .cat. Evidentment, la majoria es concentren en els territoris de parla catalana, especialment a la província de Barcelona en primer lloc, seguida per la de Girona. L’estudi concreta fins a arribar a les dades de cada comarca de Catalunya. Ara bé, un 6,99% dels dominis .cat es troba fora d’aquesta zona i té presència arreu del món, als cinc continents.

Infografia sobre la geolocalització del .cat als Països Catalans | Fundació puntCAT

Com és el contingut d’aquest domini?

L’Observatori puntCAT també presenta les dades de penetració en la població per part del .cat, comparant-les amb altres dominis de país. Ens informa sobre la qualitat de contingut i la seva temàtica o tipologia, concloent que el .cat es posiciona “com un dels que conté més informació de qualitat respecte d’altres que, malgrat tenir molts dominis registrats, no sempre tenen contingut al seu lloc web”.

També t‘interessarà:  El .ct es consolida com a futur domini de Catalunya

La situació del català a Internet

Una altra cara a destacar d’aquest informe és allò dedicat a l’ús del català a la xarxa, indicant quines de les aplicacions i pàgines web de moda o de gran ús tenen versió en català i en quins sectors hi té més presència. Entre els que tenen un percentatge molt alt de català els llocs web alguns són les universitats (100%), el sector de teatre i dansa (100%), la música (88,2%), les fires o salons (96%) o l’església (86,2%), entre d’altres.

Infografia sobre l’ús del català a Internet | Fundació puntCAT

S’espera que l’Observatori puntCAT es presenti cada any en data de 17 de maig. Per tant, aquest informe és el primer de molts més, que esperem que siguin encara més profunds i il·lustrin així la situació millorable i en procés de millora del .cat i el català al món de la Internet.

Imatges i font | Fundació puntCAT

Sobre l'autor

Raquel Casals

Raquel Casals

Pirata de Melêe Island, grammar nazi i fanàtica dels videojocs. La triforça m'ajuda a tenir cura del català.

Subscriu-te al butlletí de notícies de PCatalà

Estigues informat sobre les millors notícies sobre noves tecnologies i videojocs directament des de la teva safata d'entrada. Cada divendres t'enviarem un e-mail amb les notícies que has de conèixer per estar al dia!

Aquesta informació NO serà cedida a tercers