Últimes notícies

Nova secció: preguntes de Ciberseguretat

Cyberseguretat
Escrit per Diana Kramer

Ja tenim un espai per al tema més important del moment: la seguretat informàtica. Rebrem totes les preguntes que puguis tenir sobre ciberseguretat en els comentaris d’aquesta notícia, o a través de l’etiqueta #QASecPCatala.

Té molts noms, infosec, ciberseguretat, seguretat TI, i cada vegada quan els sentim s’ens posa una mica el pèl de punta: qui serà el proper afectat? I això passa perquè els problemes ja no els tenen només les grans empreses. També trobem problemes de ciberseguretat en la nostra vida:

  • Ciberassetjament enfocat a antigues parelles o per revenja, amb programes comprats en la darkweb.
  • Contrasenyes i informació bancaria que ens pugui donar un mal de cap per resoldre.
  • Problemes a la feina perquè hem obert aquell correu que semblava del company, o perquè hem clicat un enllaç que semblava legítim.
  • Les nostres empreses poden ser víctimes i ens podem trobar amb la nostra carrera en ruines.
  • Molts dels professionals de la cyberseguretat diuen que la culpa és dels usuaris, de nosaltres, encara que és la seva feina protegir-nos.

Aquest espai serà per ajudar-nos a entendre millor el món de la ciberseguretat, a rebre consells i millores pràctiques reals, per casos reals, no només genèriques i de manual. A qualsevol pregunta es trobarà la resposta, i on sigui necessari obrirem un debat per veure quines són les solucions per cada cas. Cap pregunta és ximple, perquè tot és nou i perquè les conseqüències poden ser dramàtiques. Com navegar per Internet, com publicar a les xarxes sociales, com fer servir les aplicacions de missatgeria, en quines aplicacions confiar, com cuidar els ordinadors, per què instal·lar actualitzacions, com gestionar el correu electrònic, què són els certificats digitals i com fer-los servir, què són i què fan els programaris de seguretat, com anti-virus i altres proteccions, com saber si els nostres dispositius ja han estat compromesos. Fins i tot preguntes més tècniques, sobre protocols, o algun malware en particular, sobre grups o els últims hacks que sentim en les noticies, o com podem veure si els nostres usuaris i contrasenyes han estat compromesos. I també podem ajudar amb altres recursos i donar un cop de mà per començar un carrera en ciberseguretat.

També t‘interessarà:  SquidApp supera el milió de descàrregues

HBO, Sony, NSA, tots han patit d’una forma o altre. I moltes altres noticies: ciberguerra, infracció de dades, hacking, cracking, vulnerabilitats i riscs, atacs contra els sistemes de votació, contra les centrals nuclears, contra les centrals elèctriques, contra els nostres televisors o contra les nostres neveres. Atacs que afecten a tot el món, com WannaCry i Petya. Ja res és segur actualment i tot el que sigui connectat a Internet (o tingui un circuit elèctric) és una porta d’entrada en la nostra privacitat. Hem de canviar de xip i pensar amb la seguretat per davant, perquè els temps han canviat.

Com ja ens ho han fet veure, el més important que tenim són les nostres dades. Per què són tan importants i per què les hem de protegir? Doncs pot ser una de les preguntes que podem respondre. Per protegir-la hem d’entendre la realitat i lluitar amb les mateixes armes: més coneixement, més informació, més forts serem davant de qualsevol atac.

Així que, quines són les vostres preguntes? Cada setmana publicarem les respostes i qualsevol seguiment i dubtes que puguin surgir, tot en anonimat i amb la finalitat del benefici de tots.

Sobre l'autor

Diana Kramer

Bruixa 2.0 de tecnologies màgiques buscant nous encanteris entre pixels i bits.