Anàlisi

Observatori puntCAT 2018: el domini .cat creix i fidelitza

Observatori puntCAT 2018 PCatalà
Escrit per Miquel Orozco

Coincidint amb el dia mundial d’Internet, la Fundació puntCAT -fundació que gestiona el domini .cat a Internet- ha presentat l’estat d’aquest en “l’Observatori del puntCAT“, un informe que presenta cada any des del 2007 on es pot veure l’evolució del domini .cat i els continguts de les webs.

Aquest any 2018 ha estat un bon any pel domini, per tant comentarem els diferents indicadors:

Evolució creixent del .cat

Evolució del .cat 2018

Aquest any ens situem en els 107.652 dominis .cat registrats a Internet, uns 3mil menys que l’any passat però una xifra superior als anys anteriors. És el primer any on no s’obté una evolució positiva en el registre dels dominis, esperem que sigui una dada puntual i no una tendència en el temps.

D’aquests dominis, el 15,86% es tracta de pàgines de pàrquing (dominis comprats però que no s’utilitzen) i el 12,10% són webs sense cap tipus de contingut. El restant 72,04% sí que són webs amb contingut.

Densitat de contingut .cat

Continuem parlant del contingut de les webs, ja que el domini .cat ocupa la tercera posició en densitat d’informació, darrera els dominis .museum i .travel. Una dada que constata que encara que s’hagin registrat menys dominis .cat que .com, aquest primer té una major densitat d’informació en les seves webs.

També apreciem que aquest any 2018 s’han indexat a Google menys pàgines de dominis .cat que l’any passat, una dada que cobra sentit si tenim en compte que aquest any s’han registrat menys dominis .cat que el 2017.

Augmenten les renovacions de .cat

Renovacions domini .cat

Una xifra que també s’ha de tenir en compte és la fidelització dels usuaris amb el domini. Si els usuaris renoven els seus dominis, significa que l’experiència amb aquests és bona, juntament amb les condicions d’adquisició com és el preu o l’obligatorietat de disposar de contingut en català.

Sobre això augmenten les dades de l’any anterior, obtenint una taxa de renovacions del 78,80%. Si ho comparem amb altres dominis, es troba per sota del .eu (amb una renovació del 81,90%) i del .be (amb una renovació del 86,04%), però per sobre del .uk (amb una renovació del 73,54%).

Ús del català a Internet 2018

Finalment comprovem quin és l’estat del català a Internet, amb unes dades obtingudes de l’Associació WICCAC, que analitza cada mes el Baròmetre de l’ús del català a Internet. Aquest estudi mostra el percentatge global i per sectors de la presència del català en més de 3.500 webs. En aquest Observatori puntCAT també han publicat les dades per completar l’informe.

També t‘interessarà:  PicoWAN, la xarxa IoT col·laborativa

Podem comprovar que tant les universitats, teatre i dansa, fires i salons, portals d’Internet o música tenen una bona salut del català, sent la majoria de les webs d’aquests sectors en la nostra llengua. En canvi, sectors com la perfumeria i cosmètica, electrodomèstics o automòbils tenen menys del 16% de les webs en català, una xifra bastant preocupant.

Però una dada que ens escau com a mitjà especialitzat en noves tecnologies és l’estat del català en webs de jocs, videojocs, oci i còmic amb un 67,86% de les webs en català i webs d’electrònica i tecnologia amb el 43,75% de les webs en català. Sorprèn veure que hi ha tantes webs de videojocs en català, però aquí hem de tenir en compte que també s’estan comptabilitzant les webs de parcs d’atraccions i editorials de jocs de taula.

Observatori puntCAT

Estat de la Fundació puntCAT

Aquest estudi s’ha presentat davant els principals actors del .cat (Patronat de la Fundació, registradors, l’Administració i entitats del sector). Durant la presentació s’ha volgut destacar l’estat de la Fundació puntCAT, que durant l’1 d’Octubre va ser escorcollada i detingut durant uns dies el seu cap d’informàtica. Saül Gordillo, patró de la Fundació ha destacat:

El darrer any hem viscut una etapa de canvis i esdeveniments que no han permès gaudir d’estabilitat a la Fundació. Els successius manaments judicials per part de l’Estat Espanyol, escorcolls policials, entre d’altres, han dificultat el dia a dia al puntCAT

Actualment la Fundació puntCAT segueix amb procediments judicials per part de la Guardia Civil.

Aquest Observatori puntCAT no aporta dades per fer una gran celebració, sinó més aviat un manteniment de la bona salut del domini .cat. Esperem que aquest continuï creixent i augmentant el nombre de pàgines webs amb presència del català a Internet per tal que d’una vegada per totes es normalitzi l’ús del català a la xarxa.

Més informació | Observatori puntCAT

Sobre l'autor

Miquel Orozco

Apassionat per les noves tecnologies i fundador de PCatalà, BlogsCat i Cardedeu.social, fent tot el possible per a que el català a Internet prosperi. La tecnologia, en català millor!