Videojocs

Les opcions de compra dels videojocs

Jesús Cinto
Escrit per Jesús Cinto

A molts se’ns fa la boca aigua amb les ofertes que ens ofereixen algunes botigues de videojocs i consoles. També, la campanya nadalenca que s’apropa, aporta milers d’ingressos a les companyies i, com no, la carta als reis mags… Qui no ha demanat mai una consola? Per això ens portem bé i fem els deures tot l’any. Sigui com sigui, en aquest article recollim informació bàsica de les possibles opcions a compra en videojocs i quin passat, present i futur tenen.

Conèixer les teves necessitats

Abans de començar a parlar de les consoles del mercat i els títols, s’ha de tenir alguns conceptes clars. No hi ha una consola perfecta. N’hi ha de millors i de pitjors, però també és cert que pot existir la consola més idònia. S’ha d’escollir la consola que més satisfaci les teves necessitats. Això potser és molt fàcil de dir i més complicat de fer, però som aquí per fer-vos un cop de mà.

El primer punt i el més important és la gamma de preus. Si considerem el PC, parlem d’una gamma de preus gairebé infinita. Comencem amb versions de cost reduït com Xbox One Spassem per PlayStation 4 Pro i finalitzem amb un ordinador que tingui components més alts de gamma per jugar a 4K natius i més de 60 fps. Entre 200€-300€ podem trobar les versions slim de les consoles. Per 400€ la versió de Sony PlayStation 4 Pro i per 500€ tenim Xbox One XPer totes les necessitats és possible aconseguir tots els ordinadors. Hi ha ordinadors bàsics per peces de 300-500€ a altres d’última generació de 1500€.

L’altre punt en comú entre totes són els videojocs. Pot semblar una ximpleria, però no ho és realment. Hi ha videojocs multiplataforma (que surten per totes les consoles), però també n’hi ha d’exclusius. A banda d’això, existeixen algunes categories de jocs que es gaudeixen més en una plataforma o en una altra. Jocs d’estratègia o shooters són millor acollits en PC Gaming i per contra, els jocs esportius, en consoles com PS4 o Xbox.

Potència o slim

Tradicionalment un es veu obligat a escollir entre Sony i Microsoft, consoles o PC. En aquest any com a curiositat les consoles s’han tornat més ordinadors que altres anys. No només per les seves característiques, sinó també per la renovació a meitat de cicle de generacions amb dues noves versions. Més concretament, tant Xbox com PlayStation han rebut una versió slim (més barata) i una altra de més potent.

Parlem doncs d’una decisió entre les versions slim i les més potents. Les versions més potents són la recent Xbox One X PlayStation 4 Pro. Sincerament aquestes versions, a part d’una millora de potència i de preu, no aporten un plus excessiu. Si bé és veritat que els jocs es poden visualitzar millor, també és una excusa per gastar més diners. Si no tens una televisió 4K o 2K i no t’has plantejat comprar-ne una, la diferència de preu no val la pena, ja que els jocs en les dues versions són els mateixos. Per no dividir la comunitat, sembla que s’han quedat a mig camí. No són una revolució per considerar una nova generació, però si un avenç tecnològic. Tot i que encara no sabem a què es refereix Phil Spencer (cap de la marca Xbox) quan va dir que amb la nova consola es trencaria la generació de consoles.

Xbox One, Playstation 4 o PC? 

El punt més fort de Xbox és que disposa de la consola més potent del món. També disposa de títols exclusius com Forza Motorsport 7, les franquícies d’Halo i Gears of War i un acord amb Oculus per portar la Realitat Virtual. Un gran suport de jocs indies i una exclusiva (encara no se sap clar si permanent o temporal) del joc del moment, PlayerUnknown’s Battlegrounds.

També t‘interessarà:  Coneixem gairebé tots els detalls del Call Of Duty: Black Ops 4

Tot i que en aquest punt han de millorar molt de cara a pròxims anys, els títols multiplataforma com Assassins Creed Origins, jocs esportius com FIFA o NBA2K  i shooters com Call of Duty WWII o Star Wars Battlefront II es gaudiran més aquí. Cal tenir en compte també els títols retrocompatibles tant de Xbox 360 com de la primera Xbox, és a dir, un llistat molt ampli de jocs que es poden tornar a gaudir en la nova generació amb una ajuda tècnica afegida.

Per contra, Sony té un llistat d’exclusius i una comunitat més gran. Tot i que no té la màxima potència, en la nova versió supera les expectatives de tots. No ho fa de manera nativa a 4K, però es nota una millora tècnica i una ajuda pel seu aparell de realitat virtual, les PlayStation VR. Se’ns ofereix Horizon Zero Dawn, Death Stranding, The Last Guardian, Bloodborne, God of Warm, Spiderman, The Last of US Part II, Uncharted 4… Com podeu veure, la llista és molt més àmplia. Recomanem cercar informació més detallada en cas de dubtes, tot i que al final els videojocs són la part més important.

Passant a parlar dels jocs que són més barats, que estan més desenvolupats i són més abundants, arribem als ordinadors. Comencem fent esment de Steam, amb les seves nombroses ofertes i una comunitat gairebé infinita. En aquesta plataforma ja hi ha inclosa la retrocompatibilitat, milers de jocs indies, tecnologia de realitat virtual amb Oculus o les HTC VIVE, gràfics més potents i l’avantatge més notable: no s’ha de pagar per jugar online. Si les exclusives de les altres no et criden l’atenció i pots assumir una entrada alta, aquesta és la millor opció.

On vulguis i com vulguis, Switch

Ara bé, no cal oblidar una altra plataforma, i és que Switch juga en una lliga diferent. Hi ha controvèrsia perquè realment no arriba a l’apartat tècnic de les seves competidores, però Nintendo pot oferir que un títol meravellós com Mario Odyssey pugui ser jugat tant en portàtil com en sobretaula amb la seva consola híbrida. Aquesta és la seva característica principal, a més del fet que l’empresa sempre destaca per les seves entregues exclusives.

Tot i que s’ha estrenat aquest any, per la campanya nadalenca conté l’esmentat Mario Odyssey i The Legend of Zelda Breath of the Wild, dos jocs nominats a ser jocs de l’any. En un futur recent, arribarà Xenoblade Chronicles 2 i noves entregues de Yoshi i Kirby. A finals de 2018 o potser 2019, s’esperen títols que generen molta expectació com ara el nou de Metroid i la nova entrega de Pokémon que ja no sortirà en les seves consoles portàtils.

En aquest sentit, la competència pel que fa a les sagues i videojocs exclusius es topa amb Sony. Nintendo no compta amb el suport de campanyes externes a la japonesa i aquesta és potser la seva major debilitat. Malgrat això, Nintendo ha demostrat moltes vegades que això no li cal per vendre milers d’unitats.

Agafa la que més s’adapti a les teves necessitats

Jocs, característiques, comunitat, títols exclusius, etc. Tots els punts són importants. També ho és tenir amics o coneguts amb qui compartir les partides online o per contra jugar per desconnectar de tothom.

El paràmetre més important que ens ha de fer prendre la decisió final, però, és saber què ens agrada. És important que agradi a nosaltres com a consumidors d’un producte. Cal tenir una visió de futur de la màquina i fer una ullada al passat per saber a què es pot jugar des del primer dia. I, sobretot, hem de gaudir de tots els títols que ens ha deixat aquest 2017 (que no en són pocs) i esperar amb ganes els nous que es veuen a l’horitzó.

 

Sobre l'autor

Jesús Cinto

Jesús Cinto

Enamorat dels videojocs des de que tinc sentit comú. Puc jugar a tot i a totes hores. E-sports, jocs indies, tecnologies... dormir és secundari.