Anàlisi

PicoWAN, la xarxa IoT col·laborativa

picowan_pcatala2
Escrit per Miquel Orozco

Aquest any la tecnologia IoT serà un punt de mira molt important pel sector de les noves tecnologies, o això apunten els diferents indicadors. La tecnologia IoT serà la que ens permetrà que gran part dels dispositius que fins ara considerem “ximples” passin a tenir una intel·ligència i estar connectats a una xarxa global, com bé seria Internet o d’altres que estan sorgint com la PicoWAN.

De què es tracta?

PicoWAN és una tecnologia creada per Archos, l’empresa francesa on us hem parlat anteriorment, fabricant de dispositius mòbils assequibles però que ara s’apunta a crear aquest tipus de tecnologia.

Aquesta xarxa IoT és col·laborativa, o sigui, cadascú que tingui un dispositiu PicoPlug (així l’han anomenat) estarà contribuint a ampliar la xarxa, sent alhora un node emissor. La xarxa no està formada per grans antenes de telecomunicacions o operadores al darrere, sinó que està formada per petits dispositius que la gent connecta en els seus endolls de casa.

Com funciona?

Cada PicoPlug connectat a el corrent crea una xarxa al voltant d’aquest de llarg abast (uns 5 km asseguren), però de molt baixa freqüència i que consumeix molt poca electricitat. Gràcies a tots aquests PicoPlugs que la gent connecta a casa seva es crea una gran xarxa global.

Però l’interessant és la finalitat d’aquesta xarxa: Poder interactuar amb objectes connectats en aquesta xarxa.

Per exemple, mitjançant el PicoSmartTag (un petit sensor) que es pot posar en les claus o la corretja d’un gos, pots visualitzar en el teu dispositiu mòbil la localització d’aquest. Això sí, mentre estigui dins l’abast d’una xarxa PicoWAN.

Aquest PicoSmartTagsensors de geolocalització i moviment, que poden permetre controlar si el teu cotxe s’està movent (amb la conseqüència que l’estiguin robant), crear un perímetre que alerti quan la teva mascota s’allunya massa de casa…

També t‘interessarà:  Huawei P20 i P20 Plus, primeres impressions

Les possibilitats són infinites, ja que l’API està oberta a desenvolupadors i qualsevol persona amb una mica d’enginy i coneixements de programació pot dissenyar algun programa compatible amb aquesta tecnologia. I fins i tot venen el xip per poder integrar-lo en algun dispositiu i crear el teu propi producte compatible amb aquesta xarxa.

Funcions extra

Hem comentat que per crear la xarxa, hi ha d’haver connectat algun PicoPlug. Aquest dispositiu té unes dimensions similars a les d’un extensor de Wi-Fi però amb l’afegit que funciona com a endoll intel·ligent. El mateix aparell disposa d’una connexió de corrent per a endollar qualsevol dispositiu. Aquest endoll es pot controlar des del mòbil i encendre’l o apagar-lo a distància. Fins i tot es pot integrar amb Google Assistant o Google Home per controlar-lo per veu.

El PicoPlug també s’ha de connectar a Internet (per poder controlar l’endoll intel·ligent), i es pot fer mitjançant la seva connexió ethernet que té sota o mitjançant Wi-Fi.

Preu i disponibilitat

Aquesta tecnologia ja està en funcionament i a la venda al nostre territori. El PicoPlug té un preu de 19,99€ i el PicoSmartTag encara no està a la venda.

Estem davant una tecnologia que pot ser un èxit si es gestiona bé. La idea de crear una xarxa global IoT que no depengui d’operadores sinó únicament dels usuaris que connectin els seus PicoPlugs en els seus endolls és molt interessant. Haurem de veure com evoluciona, ja que encara està força verd, però si us agrada remenar i provar noves tecnologies segur que us divertiu com nens.

Més informació | PicoWAN

Sobre l'autor

Miquel Orozco

Apassionat per les noves tecnologies i fundador de PCatalà, BlogsCat i Cardedeu.social, fent tot el possible per a que el català a Internet prosperi. La tecnologia, en català millor!