Últimes notícies

#QASecPCatalà – Ransomware, antivirus i feines en cyberseguretat

Malware Infection
Escrit per Diana Kramer
Quan pensem en la seguretat dels ordinadors, pensem en el antivirus, però ja no els tenim por, als virus. Tenim por del ransomware. El nom té una mica de temps ja, realment s’han d’anomenar antimalware, és a dir, anti-programari-dolent. Les coses no són tan complicades com sembla, no cal ser científics espacials, però si voleu ser experts en cyberseguretat, us deixem uns consells a continuació.

1. Els antivirus realment funcionen?

Això és un món per si sol. Realment, aquest tema frega més la filosofia que la tecnologia. Però anem amb el bàsic: com funciona un antivirus? Tots els fitxers o programaris tenen una signatura pròpia i única, ja siguin els documents Word que utilizem, una pel·lícula o un virus. Els antivirus funcionen tenint llistes amb les signatures úniques dels fitxers relacionats amb contingut dolent. Així que sí, l’antivirus funciona, si estem infectats amb un programari dolent conegut pel fabricant. Ara bé, si és una cosa nova, o una mica modificada, els antivirus no la detectarà. És per això que també hem de tenir l’antivirus actualitzat al dia, per tenir les últimes firmes. Evidentment, es pot viure sense cap forma d’antivirus, però per això cal una disciplina molt seriosa, respectar tots els clàssics consells de seguretat d’usuari i també vigilar qualsevol comportament diferent que pugui tenir el nostre equip. El que cal que recordem és que l’antivirus no és infal·lible i, només perquè en tinguem, no vol dir que no serem mai infectats: sempre hem de tenir cura.
Ransomware

Ransomware

2. Com ens podem  protegir de ransomware?

Tots hem sentit a parlar de ransomware: el nou tipus de programari dolent que ens manté les fitxers i les dades que tenim en l’ordinador com a ostatges fins que paguem un rescat. És clar que això és només la teoria. Moltes vegades la gent paga el rescat i no recupera res. El problema amb aquest tipus d’amenaça digital és que és molt simple de fer, de posar en pràctica i es pot canviar molt fàcilment, per això és molt difícil de detectar. Ara, per descomptat que és recomanable tenir un antivirus i les clàssiques bones pràctiques d’utilizar l’Internet: no obrir arxius que no esperis rebre, no navegar per pàgines web sospitoses i NO FER CLIC. Malgrat tot, això pot no ser suficient: ara tenim programari que ens pot afectar sense cap intervenció per part de l’usuari. La veritat és que no importa si som simples usuari domèstics o una gran multinacional, tenim només una solució infal·lible: fer còpies de seguretat sovint. D’aquesta forma, sigui el ransomware que sigui, podem recuperar l’última còpia de les nostres dades i no caure en la trampa dels rescats.
Cyber

Cyber

3. Com puc tenir una feina en cyberseguretat?

Estava llegint fa poc que a Europa i Estats Units falten milions de professionals de cyberseguretat. Feines que paguen molt bé, amb condicions molt bones i activitats interessants, però que no troben gent. Així doncs, com ho podem fer per arribar a una feina així? Fins fa poc, no hi havia més que un curs de seguretat durant un cicle universitari o de màster. Encara se n’escolten històries, que no saps ben bé si són reals o mites, sobre màsters en seguretat informàtica. Per entrar fins ara en seguretat hi havia un camí: des d’alguna forma d’enginyeria. Malgrat tot, amb totes les informacions d’Internet al nostre abast, fins i tot ja no és necessari tenir estudis universitaris. No hem d’oblidar que no hi ha una especialització de cyberseguretat i, si n’hi ha en algun lloc, és molt incipient. Jo recomano dues opcions: buscar una feina de júnior o, si ja es té experiència en xarxes o algun altre sector d’informàtica, anar a per certificats en seguretat. A Europa hi ha feines de júniors en cyberseguretat que no demanen experiència i, amb dedicació i ganes d’estudiar, es pot pujar molt ràpid de nivell. De certificats, n’hi ha molts. Fins i tot algunes a preus molt assequibles i són profitoses per començar. Un dels més coneguts i demandats és CompTIA Security+. També podeu aprofitar un bon consell: trobeu a algú que ja treballi d’això, sigui entre amics, en les empreses on treballem, o fins i tot per Twitter. La gent és molt bona i comunicativa. En aquest sector, sempre es busca gent que vulgui aprendre. Així rebreu els millors consells, el millor material i recomanacions i també sereu informats sobre quan hi ha noves feines disponibles.

Sobre l'autor

Diana Kramer

Bruixa 2.0 de tecnologies màgiques buscant nous encanteris entre pixels i bits.