Últimes notícies

Firefox es renova amb la nova versió Quantum

Escrit per Marc Celeiro

Ja fa 13 anys que el navegador Firefox -un dels més populars arreu del món actualment- va sortir en públic en mans de Mozilla, l’organització sense ànim de lucre que s’encarrega del seu desenvolupament. Aquest passat dimarts hem rebut l’actualització que publiquen mensualment, on s’ha arribat ja a versió 57. Aquesta vegada, però, ho ha fet per la porta gran. Mozilla, que ha anomenat a aquesta versió Firefox Quantum, ve carregada de noves funcionalitats, un disseny totalment renovat i més de 7 milions de línies de codi modificades.

Des de l’organització destaquen la millora que s’ha aconseguit en el camp del rendiment: Les proves que han realitzat demostren que la velocitat de càrrega d’un web és 2 vegades menor respecte la versió anterior. Les comparatives fetes per diferents portals web demostren que és més ràpid que Firefox 56 i que el seu competidor directe, Google Chrome.

També han aprofitat aquesta nova versió per donar-li un bon rentat de cara a la interfície gràfica. Tot i que l’essència de Firefox segueix sent la mateixa, la redistribució i la creació de nous menús en aquesta actualització em recorda una mica a l’aspecte que presenta el seu rival, Google Chrome, amb el nou menú d’opcions i l’eliminació, de forma predeterminada, de la barra de cerca. Tot i això, les millores han estat molt encertades. Per cert, com a dada sorprenent, des de Mozilla confirmen que hi ha 265.252.859.191.742.656.903.069.040.640.000 maneres diferents de distribuir la nova barra d’eines!

En l’àmbit intern trobem un nou motor CSSStylo, que optimitza el consum d’energia gràcies a les millores que s’han aconseguit amb el maquinari dels ordinadors d’avui en dia.

També t‘interessarà:  Xiaomi presenta nous dispositius per aquest 2018

 

Finalment, algunes eines que ja estaven disponibles anteriorment han estat millorades, com és el cas de Firefox Screenshots o WebVR. La biblioteca ara inclou les captures de pantalla i els enllaços desats a través de l’extensió Save to Pocket. Sync segueix funcionant com sempre ho ha fet, però amb una funcionalitat nova interessant que permet compartir pàgines entre dispositius.

Què us sembla aquesta nova versió? Us resulta millor que Chrome?

Sobre l'autor

Marc Celeiro

No paro mai quiet. M'encanta desenvolupar aplicacions i trastejar ordinadors i mòbils. A vegades també faig webs i escric articles. Suposo que sóc una mica friqui de la informàtica...