Últimes notícies

S’acaba la neutralitat de la xarxa

Donald Trump
Escrit per Miquel Orozco

Internet és un “espai” on tothom pot tenir la seva opinió i on tots els seus participants estàn en igualtat de condicions, sense uns ser superiors a altres ni tenir major privilegis.

Això acaba de canviar ja que la FCC (Federal Comunications Commission) ha aprovat una directiva que posa fi a la norma que garantia la neutralitat de la xarxa.

Què és la neutralitat de la xarxa?

La neutralitat de la xarxa és la base la qual afirma que totes les connexions de la xarxa són tractades iguals, vinguin del païs que vinguin o la web que un vagi a carregar.

Per a que fer-se una idea de què és la neutralitat de la xarxa hem de pensar en Internet com un autopista on tots els cotxes van circulant a la mateixa velocitat.

El que acaba d’aprovar-se faria que en aquesta autopista hi hagi dos o més velocitats, un carril dret on els cotxes d’algunes persones vagin lents i en canvi els carrils esquerres avancin més ràpid.

La FCC acaba de donar “privilegis” a les operadores americanes a discriminar el transit, fent que algunes webs carreguin més ràpid, d’altres que els redueixin la velocitat i algunes que directament no puguin ni carregar. Això atenta directament amb la neutralitat de la xarxa, ja que a partir d’ara totes les connexions ja no seràn tractades iguals.

També t‘interessarà:  Wiko renova la seva gamma de productes al MWC

Quines webs carregaràn més ràpid i quines menys?

Això depèn de l’operadora i de la política que estableixin. Tot apunta a que les webs que vulguin ser carregades més ràpid hauràn de pagar una quota a les operadores o que els clients que vulguin tenir un Internet ràpid hàgin de pagar més.

Aquesta mesura juga en contra del client, que és qui acabarà perdent. Però no només els clients, sinó també les startups i webs petites que estiguin començant, ja que no podràn competir amb els seus grans competidors per la diferència de velocitats entre les seves webs.

Aquesta mesura només s’ha aprovat als Estats Units, però el “lobbie” de les operadores de telefonia i Internet és molt podrós i un efecte contagi d’aquesta mesura és possible a Europa.

Estarem atents a com avança la mesura, i si els activistes a favor de la neutralitat de la xarxa aconsegueixen que l’aplicació d’aquesta directiva es tiri enrere.

El que està clar és que d’una manera o altra ens afectarà. Internet és global i la majoria dels serveis “en línia” més utilitzats són americans. Seguirem molt d’aprop l’aplicació de la directiva.

Sobre l'autor

Miquel Orozco

Apassionat per les noves tecnologies i fundador de PCatalà, BlogsCat i Cardedeu.social, fent tot el possible per a que el català a Internet prosperi. La tecnologia, en català millor!