Anàlisi Apple

Sobreviure a l’USB-C. Cables Kanex

Escrit per Guillem Alsina

Fa poc em vaig comprar un ordinador que només disposa d’un port de comunicacions del nou tipus USB-C.

La decisió no va ser del tot fàcil; a unes excel·lents prestacions, hi havia de contraposar els problemes provocats per l’existència d’un sol port, a més de ser d’un tipus completament diferent de tot el que jo tenia fins ara a casa i, per tant, que no li podia connectar.

Així que, abans de prendre la decisió, em vaig informar per poder tenir a la meva disposició tot allò necessari per permetre’m treballar amb el meu nou ordinador des del primer moment.

Però abans d’explicar-vos-ho, permeteu-me una petita introducció…

Què és el port USB-C

Si us pregunto pel port USB, probablement a la majoria de vosaltres us vindrà al cap el que trobeu en qualsevol ordinador, i potser a alguns el micro USB que trobeu a la majoria de smartphones.

Hi ha una varietat de mides de connectors USB i, a més, es connecten en una sola direcció; no us ha passat mai de voler connectar el mòbil al carregador, i que us trobeu girant el cable diverses vegades perquè sembla que no l’encerteu?

Doncs l’USB-C ve a solucionar tots aquests problemes: una sola mida independentment de si el dispositiu on trobem el port és un ordinador o un smartphone, i un connector reversible que, fins i tot, podrem connectar amb els ulls tancats o a les fosques.

Evidentment, la velocitat de transmissió i la fiabilitat d’aquest, són també superiors a les que proporcionen totes les versions anteriors de l’estàndard USB, a més de poder-hi transmetre vídeo.

Encara, però, pocs dispositius l’incorporen, normalment ja com a port únic, sense cap altra opció. Si a això hi afegim que no és compatible en forma amb cap dels connectors existents, tenim un problema, ja que ens quedem aïllats de la resta de dispositius USB que hem anat acumulant durant els anys.

La solució: els cables adaptadors

Tot, menys la mort i haver de pagar impostos, té solució en aquesta vida. I en el nostre cas en trobem una: els cables adaptadors.

Apple n’ofereix d’oficials per als seus nous MacBook, que compten amb tan sols un port d’aquest tipus, però si fugim del seu elevat preu, ens trobem amb alguns fabricants que ofereixen solucions de connectivitat USB-C amb una bona relació qualitat/preu.

Un d’aquests és Kanex, que ofereix un ampli ventall de solucions compatibles amb els productes Apple, entre elles diversos tipus de cables USB-C.

Els que trio per a la meva aventura són els següents:

  • Adaptador USB-C a USB. El més bàsic de tots. Si només us en voleu comprar un (el seu preu és de 19,95 €, i els altres ronden per allà mateix), compreu-vos aquest, ja que és el que necessiteu per poder connectar qualsevol dispositiu USB al vostre flamant nou portàtil.
  • USB-C a USB 3.0. L’he comprat per un doble motiu: el primer, és poder carregar el meu MacBook (després us explico com), i el segon, veure si el puc configurar com una unitat de disc extern.
  • USB-C a Micro USB-B. Potser el més prescindible de tots, però ens estalvia haver d’usar adaptadors per a fer servir discos durs externs (sobretot, encara que també altres dispositius) amb el nou tipus de connector emprat habitualment per l’USB 3.x.

Els dos darrers cables també tenen el mateix preu, 19,95 €

Adaptador USB-C a USB

En el món de la moda un ‘basic’ (no accentuo la paraula perquè empro el terme anglès) és quelcom que has de tenir al teu armari, ja que combina amb tot, i és una peça que sempre s’utilitza. Una samarreta blanca, una altra de negra, uns texans, un vestit blau, unes sabates negres…

Si parlem de cables USB-C, el que ens serveix com a adaptador per connectar al nostre ordinador qualsevol clau o dispositiu USB convencional, seria l’equivalent a aquest ‘basic’ del món de la moda.

L'adaptador de USB-C a USB de Kanex, amb una clau USB connectada

L’adaptador de USB-C a USB de Kanex, amb una clau USB connectada

De mida curta (21 cm), no el necessitarem més llarg, ja que connectar-hi una clau USB no ens exigeix centímetres de cable, i en el cas d’una impressora o altre dispositiu, aquests centímetres ja ens vindran donats pel mateix cable USB del dispositiu.

El de Kanex és de bella factura, en color blanc, amb un diàmetre correcte i amb uns connectors reforçats, encara que em dona la impressió que, en cas de molt ús (però estem parlant de molt; pràcticament uns quants cops al dia durant tres o quatre anys) se’ns pot arribar a trencar per alguna banda. però és només això, una impressió que no he pogut comprovar (tampoc els he tingut tant de temps a les meves mans).

Pel que fa a la connectivitat, no presenta cap mena de problema, no provoca cap desconnexió (de fet, només de connectar el dispositiu USB ja veiem que és molt sòlid), assegura molt bé el dispositiu i queda molt ben connectat al portàtil, pel que és molt difícil de desconnectar accidentalment d’un cop.

L’únic petit defecte que li he trobat és que és un cable que agafa “vici”; jo, per exemple, he hagut de treballar amb ell amb una lleugera corba, que ha pres del temps que ha estat guardat a la caixa. Res preocupant, i que no afecta el rendiment.

USB-C a USB 3.0

Personalment, era el cable que més m’interessava provar, ja que ens permet prescindir de l’adaptador quan connectem, per exemple, una impressora o un altre dispositiu sempre i quan aquest tingui a la part del connector l’USB “pla” i, a més, també ens permet emprar, en teoria, el MacBook com a unitat externa de disc dur.

el cable USB-C a USB 3.0 preparat per provar de fer servir el MacBook com a disc dur extern

el cable USB-C a USB 3.0 preparat per provar de fer servir el MacBook com a disc dur extern

Per a la connexió de dispositius, no he tingut cap mena de problema; el cable és ràpid, donant-nos tanta velocitat com permet el més lent dels dispositius, i es veu robust, amb un diàmetre considerable i bons acabats, incloent una part més gruixuda a la zona que fa d’unió entre el connector i el cable. A diferència dels altres dos, aquest és de color negre.

El que no he pogut gaudir és de la possibilitat d’emprar el MacBook com a disc dur extern; si bé l’ordinador inclou allò necessari per la banda del maquinari i el programari (només cal arrencar-lo mantenint la tecla T apretada), no me l’ha reconegut des del MacBook Pro, ni des d’una màquina Windows 10, GNU/Linux, i Android.

I val a dir que no és exactament culpa de la companyia (us ho explico una mica més endavant).

En el cas del Windows 10, m’ha detectat que hi havia un dispositiu USB connectat, però no l’ha sabut configurar. I abans que feu cap comentari sobre el sistema de fitxers (evidentment, Windows no reconeix l’OS X Expandit), si aquest fos estat tot el problema, m’hagués ofert formatar la unitat, però el que no ha reconegut és què tenia connectat.

Un MacBook arrencat en mode de servir com a emmagatzematge extern

Un MacBook arrencat en mode de servir com a emmagatzematge extern

Els casos del Linux i l’Android són lògics, ja que la màquina amb el sistema del pingüí era prou antiga, i el dispositiu Android (un set-top box), segurament no està preparat a nivell de programari per llegir discos de Mac.

El que si m’ha decebut és el MacBook Pro, el qual pensava que podria llegir perfectament el disc i no ha estat el cas, ni tan sols s’ha “assabentat” que tenia una unitat externa connectada.

Només puc adduir que, en tractar-se d’un MacBook Pro 5,5 del 2009, la màquina és prou antiga com per a no reconèixer el disc (malgrat que la versió del sistema operatiu és prou recent).

Vist això, em sorgeix la intuïció que, potser, aquest cable no permet tal funció. Busco a la web de Kanex, i no trobo per enlloc que afirmi que, efectivament,l el cable funciona per emprar el MacBook com a disc extern. Consultat amb el fabricant, em confirma que, en principi, no hi està preparat.

Així doncs, i independentment que sigui de Kanex o no, si opteu per comprar-vos un cable d’aquest tipus tenint en ment que us pugui servir per emprar la unitat d’emmagatzematge interna del vostre ordinador (disc dur o SSD) com a disc dur extern, assegureu-vos abans explícitament de que és vàlid per a aquesta funció ja que, si no, us podeu endur una desagradable sorpresa.

Connectat a un port USB que subministri la càrrega adequada (14,5 V i 2 mA, 29 W), és possible carregar el MacBook emprant aquest cable. Us recomano fixar-vos bé en les dades que proporciona l’adaptador de corrent al qual us connecteu si no és el vostre o un d’equivalent, ja que podeu rostir el vostre Mac, o bé l’efecte que farà sobre la càrrega serà inexistent.

USB-C a Micro USB-B

El darrer és també el més prescindible dels tres, però és força pràctic si ens hem comprat fa poc un disc dur extern que ve amb aquesta interfície. El Micro USB-B és un tipus de connector emprat amb l’estàndard USB 3.x, que ve a jugar el paper d’un Micro USB de tota la vida però amb més capacitats.

La capsa del cable USB-C a USB B de Kanex

La capsa del cable USB-C a USB B de Kanex

Visualment és fàcil de reconèixer, ja que és més aplanat que l’USB normal, i està dividit en dues seccions.

L’he pogut provar amb un disc dur Toshiba Canvio AeroMobile, i el resultat no podia ser millor; alta velocitat de transferència de dades (una mica per sobre de la que proporciona el cable que ve amb el disc més l’adaptador d’USB a USB-C), que m’ha permès traspassar un arxiu de gairebé 6 GB en poc menys de mig minut.

I la llargada del cable, d’1,2 metres (el més llarg dels tres que he provat), el fa idoni per deixar-lo en un racó de la taula i connectar-nos-hi posant el portàtil al centre d’aquesta, en posició per a treballar.

L’acabat és de color blanc, amb un diàmetre notable, i uns connectors ben acabats i robustos, que tenen un coll reforçat, de manera que el podrem dur amb nosaltres a la motxilla, i difícilment se’ns trencarà o s’hi obriran escletxes per l’ús.

El conector USB B de Kanex y la parte posterior del disco duro Canvio AeroMobile de Toshiba al cual va conectado

El conector USB B de Kanex y la parte posterior del disco duro Canvio AeroMobile de Toshiba al cual va conectado

Si hi haig de trobar alguna pega, aquesta potser és que agafa forma, per la qual cosa serà difícil posar-lo recte. Un defecte que, d’altra banda, presenten pràcticament tots els cables USB.

Altres possibilitats

El catàleg de Kanex, i el de cables USB-C en general, és molt extens: targes de xarxa Ethernet, de sortida de vídeo, cables que d’un USB-C passen a diverses sortides (USB, HDMI,…), adaptadors que són lectors de targes de xarxa,…

Els que us he explicat no és només la punta de l’iceberg de tot el que podeu fer amb un port USB-C i del que heu de fer per sobreviure al canvi, sinó que és només una de les maneres. Heu de ser vosaltres els qui, d’acord amb els cables disponibles i amb el vostre pressupost, us feu amb els elements necessaris per garantir una transició suau a l’USB-C i que disposareu de tot allò que necessiteu.

Sobre l'autor

Guillem Alsina

Subscriu-te al butlletí de notícies de PCatalà

Estigues informat sobre les millors notícies sobre noves tecnologies i videojocs directament des de la teva safata d'entrada. Cada divendres t'enviarem un e-mail amb les notícies que has de conèixer per estar al dia!

Aquesta informació NO serà cedida a tercers