Últimes notícies

Sonar+D: la creativitat de la intel·ligència artificial

Escrit per Anna Griera

Quin és el rol dels artistes en la revolució de la intel·ligència artificial? El comissari de AI, és a dir, intel·ligència artificial en les seves sigles en anglès, de Google Artists+Machine Intelligence, Kenric McDowell, es planteja qüestions com: hi ha creativitat més enllà de la creativitat humana? Poden les màquines ser creatives? Per trobar resposta, el gegant buscador ha desenvolupat Artists + Machine Intelligence, un programa que uneix artistes i enginyers per explorar la fina intersecció que separa la creativitat humana de l’artificial.

En aquest sentit, cal destacar la performance que va dur a terme al MarketLab un dels residents a Google Arts+Culture Lab, Mario Klingemann. Ell ha dissenyat una xarxa neuronal que consta de diferents algoritmes i bots amb els que va analitzar les muses que han influenciat la història de l’art i, a partir d’això, van generar una representació artificial. Durant una performance que va durar tres dies, l’artista Albert Barqué-Durant es va encarregar de reproduir a gran escala la imatge creada pels algoritmes matemàtics, My Artificial Muse.

Encara falta molt perquè una màquina sigui capaç de crear una obra d’art des de zero. És tan sols el principi d’un camí que promet arribar ben lluny si està liderat per Google. Pel Sonar+D hi van passar Kenric McDowell, de Google Artists+Machine Intelligence; Freya Murray, de Google Arts+Culture Lab; l’equip del gegant tecnològic especialitzat en intel·ligència artificial i música –Adam Roberts i Douglas Eck-; la cineasta principal de Google, Jessica Brillhar; i Luis Gaitán, de Google Mèxic, un exemple d’activisme orientat a la creativitat.

També t‘interessarà:  Aquest és el disseny del nou Samsung Galaxy Note 8

Caps de cartell de Sonar+D: Björk i Manabe

La cantant i artista visual islandesa Björk va ser l’encarregada d’encetar el Sonar +D amb un triplet: un concert de quatre hores al SonarHall, una exposició al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, CCCB, Björk Digital; i una xerrada al SonarComplex . L’exposició, que es podrà visitar fins el 24 de setembre, combina performance, cinema, instal·lació, vídeo i interacció, a més de peces audiovisuals produïdes amb realitat virtual.

D’altra banda, l’artista japonès Daito Manabe reconegut pel seu talent en diferents camps: composició, programació, disseny, dj i vj, i també per ser el fundador de l’estudi Rhizomatiks. En aquesta edició, presenta la instal·lació phosphere, un treball que se serveix de miralls sincronitzats, màquines de fum, feixos de llum i fins a 24 projectors de vídeo que es coordinen en temps real per construir una peça inmersiva a partir de la geometria en movement dels diferents elements.

Immersió total: Sonar360º

En aquesta quinta edició ha nascut el Sonar360º, un entorn immersiu en què l’audiència queda rodejada en imatge I so a 360 graus. Els comissaris d’aquesta zona fulldome és la Societé des Arts Technologiques, SAT, de Montréal: una institució d’arts tecnològiques pionera en el desenvolupament de les tecnologies immersives.

S’ha mantingut també l’espai Realities+D, l’àrea dedicada a la Realitat Virtual i Augmentada i s’ha instaurat una zona de networking destinada a reunions i a l’intercanvi d’idees entre els professionals. Enguany, l’edició ha acollit a més de 5.500 professionals procedents de 57 països i a 2000 empreses i indústries creatives que han pres part en les 157 activitats programades. Xifres que s’engreixen respecte l’any anterior.

Sobre l'autor

Anna Griera

Subscriu-te al butlletí de notícies de PCatalà

Estigues informat sobre les millors notícies sobre noves tecnologies i videojocs directament des de la teva safata d'entrada. Cada divendres t'enviarem un e-mail amb les notícies que has de conèixer per estar al dia!

Aquesta informació NO serà cedida a tercers